“Slavonska kobasica” dobila zaštićenu oznaku

“Slavonska kobasica” dobila zaštićenu oznaku

„Slavonska kobasica“ dobila je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije. Time je postala 41. hrvatski tradicionalni prehrambeni proizvod zaštićen na razini EU-a. 

Postupak zaštite pokrenula je Udruga čuvari slavonske tradicije čiji predsjednik Stjepan Živković kaže kako je receptura za proizvodnju „Slavonske kobasice” odavna poznata: „Slavonska kobasica ono je što su naši stari radili. Sadrži 70% mesa koje može biti malo prožeto masnoćom i 30% masnoće, kuhinjsku sol, crvenu ljutu ili srednje ljutu papriku, a može biti i malo bibera.”

Proizvodnja kobasice predstavlja gastronomski identitet Slavonije i nastala je iz tradicionalne svinjokolje, običaja kojeg u slavonskim selima ima sve manje. Nažalost, negativni su i pokazatelji kada je riječ o proizvodnji svinjskoga mesa u našoj zemlji. „Ovo bi svakako trebao biti dodatan poticaj za povećanje proizvodnje kobasica, ali i za povećanje sirovinske proizvodnje, odnosno uzgoja svinja. Naime, od ulaska u Europsku uniju u zadnjih desetak godina, ta je proizvodnja pala za više od 7%”, kaže potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

No, neće se svaka kobasica ubuduće službeno moći prozvati slavonskom. „Ona je sada standardizirana i pod tim uvjetima će se proizvoditi, a bit će i skuplja. Nadamo se da će se sada više naći na tržištu Europske nije, a ne samo u Hrvatskoj gdje je već brend, no kupci u EU još nam uvijek dovoljno ne vjeruju”, kaže Živković. A sada će oznaka zemljopisnoga podrijetla na ambalaži tim kupcima jamčiti kupnju autentičnoga proizvoda, čime se slavonska kobasica pridružila već zaštićenom slavonskom medu, slavonskom i baranjskom kulenu.

Live stream

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije