Korizmeni običaji u Podravskoj Moslavini

Korizmeni običaji u Podravskoj Moslavini

Crkveni, ali i svjetovni običaji u Korizmi u Slavoniji su prožeti posebnom duhovnošću i do današnjih dana su duboko ukorijenjeni u pučkoj kulturi.

Posebna se pozornost posvećuje korizmenim jelima koja su u vrijeme četrdesetodnevnice bila skromnija, nemasna, a meso se u korizmi nije jelo. Pučki napjevi, iako ne toliko brojni koliko naprimjer za Božić imali su posebnu notu žalovanja i kajanja.

Sve se to moglo vidjeti i doživjeti na 4. korizmenim običajima u organizaciji KUD-a “Slavonac“ u Podravskoj Moslavini pod nazivom „Oj, Isuse daj da pjevam”, gdje se okupilo osam kulturno umjetničkih udruga koje su se predstavile tradicijskim korizmenim jelima, ali i korizmenim napjevima.

Jela koja su se razlikovala od slavonskih i šokačkih pripremio je Zavičajni klub „Zagorec” iz Josipovca čiji je predsjednik Franjo Kranjec naglasio kako je Zagroje nekada bilo puno siromašnije od Slavonije, pa su ljudi i u korizmi koristili ono što im je davala priroda, kao što su naprimjer maslačak i kopriva. Jeo se uglavnom kukuruzni kruh, ječmena kaša i grah.

Bogat stol prikazala je Udruga „Rukotvorine” iz Zdenaca koja zajedno s KUD-om „Zdenac” organizira smotru Zdenačko čijalo. Rukotvorine su dobile nagradu Zeleni cvijet za domaći slavonski peškir što ga izrađuju na tkalačkom stanu.

Domaćini su također uz stol prepun raznovrsnih jela podsjetili da je na svom stolu u korizmi morao na povišenom mjestu biti križ, svijeća u čaši sa kukuruzom, krunica i molitvenik.

Upravo je jedan molitvenik iz 1882. godine zajedno sa krunicom bio i najstariji predmet na ovoj bogatoj izložbi gastronomskog i kulturnog blaga Slavonije. Rijetki primjerak iz 19. stoljeća donijela je Ružica Tadijan iz KUD „Matija Gubec” Donji Miholjac.

Nakon što je župnik mons. Vladimir Škrinjarić blagoslovio korizmena jela svi sudionici su se uputili u Crkvu Rođenja Blažene Djevice Marije, gdje je održan križni put i koncert korizmenih pjesama.

Uz već spomenuta društva i udruge na četvrtim korizmenim običajima u Podravskoj Moslavini nastupila je Udruga žena „Cer” iz Crnca, Udruga žena „Josipovo”, HKUD „Biseri Slavonije” Beničanci, Crkveni zbor iz Podravske Moslavine i Ženska pjevačka skupina „Šokice” - Udruge „Šokačka grana” iz Osijeka.

Live stream

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije