Za rano otkrivanje raka prostate

Za rano otkrivanje raka prostate

Rak prostate je u zadnjih nekoliko godina postao najčešći oblik raka kod muškaraca u Hrvatskoj (od 2016. je preskočio rak pluća po učestalosti) i drugi je uzrok smrti od raka kod muškaraca po čemu smo među lošijim EU članicama, što pokazuje da je nužno pojačati edukaciju muškaraca o načinima prevencije i ranog otkrivanja, zadržati kvalitetnu dostupnost suvremenih terapija, ali i potaknuti sustav na ranije otkrivanje ovog sijela raka kroz uvođenje nacionalnog programa probira za rak prostate, zaključak je okruglog stola „Rak prostate – kako potaknuti rano otkrivanje i smanjiti smrtnost?“ u organizaciji Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate i Astellasa.

Na okruglom stolu su sudjelovali prof.dr.sc. Tomislav Omrčen, dr.med., specijalist onkologije i radioterapije iz KBC-a Split, doc.dr.sc. Marijo Šekerija, dr.med., specijalist epidemiologije, voditelj Registra za rak pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, prof.dr.sc. Igor Tomašković, dr. med., specijalist urolog iz KBC-a Sestre Milosrdnice te predsjednik Hrvatskog urološkog društva HLZ te Velimir Korak, predsjednik Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate.

Iz Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate snažno su pozdravili najavu pokretanja analize isplativosti za uvođenje novih programa probira raka, između ostalog i raka prostate, kako je naznačeno u Akcijskom planu za provedbu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka za razdoblje do 2025., koji se trenutno nalazi u javnom savjetovanju, no apeliraju na Ministarstvo zdravstva da se analize ubrzaju i da se građanimašto prije omogući pristup probiru koji može značajno unaprijediti preživljenje oboljelih od raka prostate.

Na okruglom stolu je navedeno da je, prema podacima iz Registra za rak od 2020. godine, od raka prostate godišnje oboljelo oko 2299 osoba. Iste godine je od tog raka umrlo 785 ljudi, a godinu ranije njih 807. Pritom je kod raka prostate te pandemijske godine zabilježen najveći pad novootkrivenih oboljelih od raka prostate, što znači da smo posljednje dvije godine u kojima još čekamo dovršetak statističke obrade imali i puno gore pokazatelje. Kada se usporedimo s EU, u Hrvatskoj se dijagnosticira 20-tak posto manje raka prostate (stopa incidencije u Hrvatskoj je 122,1 oboljeli na 100.000 stanovnika, a EU prosjek je 153,9 oboljelih na 100.000 stanovnika), što sugerira da u normalnoj situaciji bez utjecaja pandemije u populaciji godišnje imamo gotovo 600 neotkrivenih bolesnika kojima je zbog izostanka dijagnoze značajno smanjen životni vijek.

A kod raka prostate dokazano je da isključivo kombinacijom ranog otkrivanja bolesti i široke dostupnosti suvremenih terapija može produljiti život bolesnika, poboljšati njihova kvaliteta života i odgoditi nepovoljni ishodi.

Rak prostate najčešće napada muškarce u dobi iznad 50 godina, to su muškarci koji su na vrhuncu svojih karijera, ekonomski nositelji svojih obitelji i zajednica. Rak prostate se zbog izostanka simptoma teško otkriva u ranoj fazi, a baš tada je ključno dijagnosticirati taj rak kako bi se s njim uspješno borili. Prema podacima ankete EUPROMS europske udruge bolesnika s rakom prostate preventivni pregledi su najučinkovitiji za rano otkrivanje bolesti, pa u kombinaciji s dostupnim modernim terapijama mogu značajno produljiti život i smanjiti neugodne nuspojava terapija, koje u poodmaklim fazama bolesti značajno smanjuju kvalitetu života bolesnika. Podržavamo uvođenje programa probira i smatramo da je to jedini način odmicanja Hrvatske sa začelja Europe u ovom sijelu raka”, izjavio je Velimir Korak, predsjednik Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate.

Da bi uvođenje kvalitetnog sustava probira povećalo preživljenje pacijenata složili su se svi stručnjaci.

”Nažalost kod raka prostate ne postoji mogućnost samopregleda. Kod ovog raka u ranijoj fazi ne postoje ni simptomi. To znači da je jedini način da ovaj rak otkrijete u ranoj fazi da se obratite urologu. Ako ste u rizičnoj skupini, ako ste iznad 50 godina, odnosno ako u obitelji postoji povijest raka prostate to je i ranije od 45 godine, važno je da se testirate putem specifičnog krvnog testa PSA. Uvođenju sustava probira moramo pristupiti promišljeno. Ne možemo samo nešto iskopirati jer zdravstveni sustavi nisu jednaki, čak su i teško usporedivi po brojnim parametrima. Moramo osmisliti na jedinstven model koji će biti specifičan, integriran, stručno i ekonomski opravdan”, izjavio je prof.dr.sc. Igor Tomašković, dr. med., specijalist urolog iz KBC-a Sestre Milosrdnice te predsjednik Hrvatskog urološkog društva HLZ.

”Kod raka prostate imamo jedan konstantan rast pojavnosti sve do 2020. godine u kojoj smo imali pad od preko 20 posto, odnosno 600 slučajeva. Svjesni smo da taj pad nije stvaran koji je nastao jer ljudi manje obolijevaju, nego zbog situacije vezanu uz Covid pandemiju kada je došlo do manjeg broja postavljenih dijagnoza. Rak prostate je nužno otkriti u što ranijem stadiju kako bi terapija bila učinkovita i tu je važno podići razinu svjesnosti muškaraca na potrebu odlaska na preventivne preglede. Petogodišnje preživljenje od raka prostate je, prema zadnjim dostupnim podacima u Hrvatskoj, preko 82 posto”, izjavio je doc.dr.sc. Marijo Šekerija, dr.med., specijalist epidemiologije, voditelj Registra za rak pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

”Prije godinu ili dvije za metastatski hormonski rak prostate nismo imali puno mogućnosti. Zadnje dvije godine uvedeno je dosta hormonskih terapija i s njima smo produljili preživljenje. Prije je medijan preživljenja u metastatskim tumorima prostate bio 2 do 3 godine, a sada je to s novim lijekovima udvostručeno, i na tome smo svi u sustavu zahvalni”, izjavio je prof.dr.sc. Tomislav Omrčen, dr.med., specijalist onkologije i radioterapije iz KBC-a Split.

Live stream

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije