Predstavljen “Šokački amarkord” Ivana Francuza

Predstavljen “Šokački amarkord” Ivana Francuza

Nakon knjiga Vražja brazda pod nebom šokačkim, Šokački zloduh i Triptih šokačkih uspomena, u Donjem Miholjcu je predstavljen nov književni uradak Ivana Francuza, pučkog književnika, pjesnika i slikara i kroničara povijesnih događanja pod nazivom Šokački amarkord - paradoks groteske između dva rata.

Autor u knjizi progovara različitim književnim formama od šokačkog do književnog govora, miješajući realizam s mitologijom, ali i brojnim povijesnim činjenicama koje su činile surovi život Slavonije između dva rata. U knjizi srećemo različite izraze i pojmove iz drugih jezika koje su stigle doseljavanjem stanovnika iz raznih krajeva u bogatu Slavoniju.

Govoreći o knjizi koja je predstavljena u organizaciji Gradske knjižnice grada Donjeg Miholjca ravnateljica Marinela Šmider ukratko je sažela ovu knjigu u nekoliko riječi, a to su satira, humor, pjesma i plač.

Urednik izdanja dr. Andrija Brkić s Poljoprivrednog instituta u Osijeku posebno je naglasio politički kontekst ovoga romana koji se događa u turbulentnim vremenima u nama poznatom geografskom okviru i to kroz sociološko, psihološko, evolucijsku perspektivu.

Možda jednu od najboljih recenzija ukupnog Francuzovog stvaralaštva dao je hrvatski povjesničar umjetnosti Antun Bauer koji je gledajući njegove slike rekao da su francuzovi pijetlovi generali jutra, a svaka bundeva predstavlja najveći vrh slavonske nizine.

Sam autor rođen je u Donjem Miholjcu 1940. godine. Nedugo zatim odlazi u Marijance u kojima su tada cvjetali obrt i poljoprivreda. Kao dijete obitelji koja nije odgovarala tadašnjem jugoslavenskom režimu Francuzu je uskraćeno školovanje, a kako sam kaže svoje bosonogo djetinjstvo proveo je igrajući se kod šume Števkovica.

Životni put nosio ga je po cijeloj bivšoj državi sastao se Titom, prijateljevao s brojnim poznatim umjetnicima, uvijek na granici mogućeg i dozvoljenog spreman se oduprijeti i narugati svakoj vlasti što ga je dovodilo u razne probleme.


U više od pedeset godina rada stvorio je niz slika, brojne pjesme i priče te zabilježio zbivanja od kojih je neka na duhovit način ispričao i na ovom predstavljanju.

Nekoliko Francuzovih pjesama pročitala je Željka Kovačević, a posjetitelji su poslije predstavljanja knjige nastavili druženje s umjetnikom uz razgledavanje izložbe njegovih slika.

Live stream

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije