Nakon neretvanskog kraja s kojeg obično stižu prve jagode u Hrvatskoj, ovo ukusno i omiljeno voće pojavilo se i na tržnicama u Slavoniji. Jagode već godinama u Donjem Miholjcu proizvodi Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Dumančić koje ih uzgaja i u plastenicima i na otvorenom na više od pola hektara.
- U kontinentalnim područjima rane jagode mogu se dobiti uzgojem u zaštićenim prostorima, uglavnom u plastenicima – rekla je Nela Dumančić, dodavši kako se uz optimalnu temperaturu moraju zadovoljiti i ostali uvjeti, a to su prije svega dobra ishrana i zaštita nasada koji se inače u intenzivnom uzgoju mijenja svake dvije godine.
Najzastupljenije sorte koje se sade u Hrvatskoj pa tako i na OPG-u Dumančić su Clery, Joly, Asia i Albion koja je mjesečarka.
Na gospodarstvu Dumančić nude ranu jagodu po pristupačnoj cijeni 4 eura po kilogramu tako da s prodajom nemaju problema.
Domaća jagoda ima prednosti pred uvoznim budući da se za berbu može čekati optimalna zrelost pa tako i bolji okus, miris i boja jagode, dok se uvozne moraju zbog duljine transporta brati ranije, gotovo u zelenoj fazi te dozrijevati u hladnjačama.
Jagoda kao prvo sezonsko voće traži dosta ručnog rada uglavnom u sadnji i berbi, a i sami troškovi proizvodnje su dosta visoki prije svega zbog sadnog materijala i radne snage.
Jagoda kao vrlo popularno voće ima široku uporabu kako za svježi konzum tako i u različitim prerađevinama. Koristi se za džemove, pekmeze, kolače, sladolede, a može se i čuvati kao zamrznuta.
Nela Dumaničić preporučuje jagodu i prvenstveno zbog njenih kvalitetnih nutritivnih osobina i dobre probavljivosti te brojnih zdravstvenih koristi koje pruža ovo ukusno voće.