Jagode s OPG-a Dumančić Donji Miholjac

Jagode s OPG-a Dumančić Donji Miholjac

Nakon neretvanskog kraja s kojeg obično stižu prve jagode u Hrvatskoj, ovo ukusno i omiljeno voće pojavilo se i na tržnicama u Slavoniji. Jagode već godinama u Donjem Miholjcu proizvodi Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Dumančić koje ih uzgaja i u plastenicima i na otvorenom na više od pola hektara.


- U kontinentalnim područjima rane jagode mogu se dobiti uzgojem u zaštićenim prostorima, uglavnom u plastenicima – rekla je Nela Dumančić, dodavši kako se uz optimalnu temperaturu moraju zadovoljiti i ostali uvjeti, a to su prije svega dobra ishrana i zaštita nasada koji se inače u intenzivnom uzgoju mijenja svake dvije godine.

Najzastupljenije sorte koje se sade u Hrvatskoj pa tako i na OPG-u Dumančić su Clery, Joly, Asia i Albion koja je mjesečarka.

Na gospodarstvu Dumančić nude ranu jagodu po pristupačnoj cijeni 4 eura po kilogramu tako da s prodajom nemaju problema.

Domaća jagoda ima prednosti pred uvoznim budući da se za berbu može čekati optimalna zrelost pa tako i bolji okus, miris i boja jagode, dok se uvozne moraju zbog duljine transporta brati ranije, gotovo u zelenoj fazi te dozrijevati u hladnjačama.

Jagoda kao prvo sezonsko voće traži dosta ručnog rada uglavnom u sadnji i berbi, a i sami troškovi proizvodnje su dosta visoki prije svega zbog sadnog materijala i radne snage.

Jagoda kao vrlo popularno voće ima široku uporabu kako za svježi konzum tako i u različitim prerađevinama. Koristi se za džemove, pekmeze, kolače, sladolede, a može se i čuvati kao zamrznuta.

Nela Dumaničić preporučuje jagodu i prvenstveno zbog njenih kvalitetnih nutritivnih osobina i dobre probavljivosti te brojnih zdravstvenih koristi koje pruža ovo ukusno voće.

Live stream

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije