Tribina fra Josipa Blaževića

Tribina fra Josipa Blaževića

- Praznovjerje je najlakše definirati po svom izvornom nazivu, vjera u prazno, vjera koja nema sadržaja - rekao je na tribini u Donjem Miholjcu pod nazivom „Kako djeluju stvari koje ne djeluju” franjevac konventualac, gvardijan samostana Sv. Antuna Padovanskog u Vinkovcima fra. Josip Blažević. On je ustvrdio kako Europa postupno gubi kršćanski identitet. Ljudi zaboravljaju na vjersko naslijeđe i ulaze u duhovni besmisao, egzistencijalni vakum te postaju prijemčljivi za razne vrste praznovjerja, ali i okultne prakse.

- Obično sve to kreće od brige za zdravlje, što koriste razni tzv. duhovni vodiči, a završava traganjem za smislom izvan kršćanske tradicije. Problem je također i u kršćanskom poganstvu, gdje se elementi vjere koriste na poganski način protkan praznovjerjem.

Zanimljivo je da su žrtve praznovjerja osobe svih dobnih skupina, a mladi su pogotovo podložni istočnim učenjima.

Fra Blažević je naglasio kako je teško povući granicu iz svijeta zabave do praznovjerja, budući da se različita učenja koja se kose s kršćanstvom, vješto prodaju kroz knjige, film, društvene mreže i medije.

Dr. sc. Josip Blažević je ravnatelj centra Hrvatski Areopag za među religijski dijalog Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

Doktorirao je fundamentalnu teologiju na Papinskome sveučilištu Gregoriana u Rimu, autor je nekoliko knjiga među kojima New age i kršćanstvo, Sai Baba ili Isus Krist, Heloween, Poroci novog doba i drugih. Organizator je simpozija i seminara, studijskih putovanja, uredio je zbornik radova interdisciplinarnoga znanstvenog simpozija Crkva i medicina pred izazovom alternativnih iscjeliteljskih radova i zbornik radova povodom obilježavanja 25 godina duha Asiza.

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije