Zoran Vakula oduševio miholjačke mališane

Zoran Vakula oduševio miholjačke mališane

Tradicionalna manifestacija Gradske knjižnice Grada Donjeg Miholjca "Perivoj knjiga" nastavljena je danas gostovanjem fizičara i meteorologa na Hrvatskoj radio televiziji Zorana Vakule. Na galeriji knjižnice je polaznicima Dječjeg vrtića "Pinokio" Donji Miholjac predstavio svojih pet slikovnica "Vjetropirasta", "Oblačasta", "Sunčasta", "Kapljičasta" i "Pahuljasta". Slikovnice su nastale u suradnji s karikaturistom Nikolom Plečkom, poznatijim kao Nik Titanik s kojim je Vakula 2021. godine pokrenuo izdavanje niza meteoslikovnica Vremenaste priče.

- Cilj ove serije slikovnica je educirati - približiti neke često spomenute meteorološke termine mladima, skoro pa najmlađima, kako bi kasnije bolje razumjeli i imali koristi od meteorološke informacije, posebice u ovo doba sve očitijih klimatskih promjena i globalnog zatopljenja - rekao je Zoran Vakula.
Najavljujući dugoročnu prognozu za predstojeće ljeto Vakula je istaknuo kako će biti svega, posebno nakon ovakvog kišovitoga proljeća i zime.

- Središnja i istočna Hrvatska imaju višak oborina i kada se ta oborina počne isparavati uz mali porast temperature zraka dovodi do olujnih procesa tako da postoji vrlo velika vjerojatnost da će ljeto biti iznad prosječno toplo, još jedno u nizu, ali i prilično nestabilno. Po svemu sudeći ovo ljeto se ne bismo smjeli žaliti na sušu - rekao je Vakula te dodao kako ćemo tek vidjeti hoće li se te prognoze ostvariti, jer je riječ o dugoročnim prognozama koje nisu pouzdane kao dnevne i treba ih uzimati s oprezom, ali i one koriste za planiranje proizvodnje u poljoprivredi građevinarstu i drugdje.

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije