25. “Kolo na čimenu” u Marijancima

25. “Kolo na čimenu” u Marijancima

Šarenile su se nošnje, šokačke, ličke i zagorske, odjekivale su tambure, orila se pjesma, vrtjela se kola.

Marijanci su posljednje nedjelje u svibnju održali svoju jubilarnu 25. smotru folklora Kolo na čimenu.

Domaćini su se nakon recitacije posvećene povijesti Marijanac, koju su izvele najmlađe članice KUD-a Slavonska Vila Marijanci - Kunišinci predstavili svojim programom u kojemu su izveli i posebni Marijanski drmeš.

Voditelj društva domaćina Velimir Popović rekao je kako se od davnine na čimenu, što bi na turskom značili poljana ili livada, uvijek plesalo, pogotovo poslije mise od čega i potiče naziv smotre. Marijančani su nastupili u replikama svojih izvornih narodnih nošnji.

Živopisnu nošnju predstavili su članovi KUD-a Šokadija Ladimirevci čija je predsjednica Ivana Čolaković rekla kako sličnu nošnju nose tri sela; Bizovac, Habjanovci i Ladimirevci, a jedino je razlika u načinu oblačenja. Riječ je bogatoj šlinganoj ženskoj nošnji koja se nosila samo u svečanim prilikama.

Pravu ličku zimsku nošnju prikazao je Zavičajni klub Ličana Gacka iz Bizovca, koji okuplja Ličane sa cijelog područja sjeveroistočne Slavonije. Predsjednik kluba osnovanog 2004. Milan Majetić istaknuo je kako je klub do sada imao preko stotinu zapaženih nastupa.

Zanimljivu nošnju prikazao je i KUD Zeleni gaj iz Gaja – dijela mjesta Lipik. Isfaltana i ružama izvezena nošnja kako muška tako i ženska karakteristična je upravo za taj kraj koji je na tromeđi Slavonije, Moslavine i Bilogore. Gaj je do sada puno nastupao u inozemstvu, a tajnik Vinko Strganac izdvojio je posebno Francusku, Mađarsku, Slovačku, Češku i Njemačku.

Goste je na početku pozdravio načelnik općine Darko Dorkić poželjevši im dobrodošlicu i ugodan boravak u općini Marijanci.

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije