90 godina donjomiholjačke “Udice”

90 godina donjomiholjačke “Udice”

Športsko-ribolovna udruga „Udica” Donji Miholjac postoji punih devedeset godina i kroz to vrijeme ostvarila je niz velikih sportskih rezultata na domaćim i inozemnim ribolovnim natjecanjima. „Udica” je također kroz sve to vrijeme brinula o očuvanju i unaprijeđenju kvalitete ribolovnih voda, zaštiti prirode i okoliša. Izgradila je ribički dom koji se iz godine u godinu dograđuje i oprema.

Predsjednik udruge Miroslav Molnar na svečanoj sjednici je podsjetio na datum 17. rujna 1933. kada je održana osnivačka skupština koju je otvorio Stjepan Petekić. Na skupštini su donesena pravila udruge koja su sadržavala odredbe o organizacijskim pitanjima, tijelima društva, načinu izbora vodstva udruge, ponašanju ribolovaca na vodi, priboru kojim se ribolovci mogu služiti i o svim drugim pitanjima vezanima za funkcioniranje udruge. Za prvoga predsjednika udruge izabran je Dragutin Mikša.

Važno je napomenuti da je „Udica” uz još neke ribolovne udruge bila inicijator osnivanja Hrvatskog sportsko ribolovnog saveza. Za vrijeme II Svjetskog rata rad udice je mirovao da bi se ponovo nastavio 1949. Godine 1988. počela je izgradnja ribičkog doma, a za sve vrijeme do današnjih dana udruga je vrijedno radila na daljnjem povećanju članstva, poribljavanju, ribočuvarskoj službi, natjecanjima i suradnji s drugim športsko ribolovnim društvima, kao i tijelima društveno političkih zajednica.

Jedan od najvažnijih segmenata rada „Udice” su sportska natjecanja u kojima je postizala odlične rezultate tako da su u sedamdesetim godinama prošloga stoljeća donjomiholjački ribiči bili prvaci Hrvatske, a dio njih i reprezentativci Jugoslavije.

Uspjesi se nastavljaju i nakon uspostave Hrvatske države na natjecanjima za KUP Hrvatske. Posebno vrijedi istaknuti međunarodne uspjehe, prvenstveno dva osvojena prva i jedno treće mjesto na Kupu jadransko podunavskih zemalja.

Rad najmasovnije udruge na donjomiholjačkom području prepoznat je i u gradu Donjem Miholjcu koji je udruzi dodijelio nagradu Pečat grada.

Danas je „Udica” moderna ribolovna udruga koja gaji gotovo sve natjecateljske discipline ribolovnog sporta za što je zaslužno sadašnje vodstvo, ali i svi bivši djelatnici i entuzijasti koji su doprinijeli da „Udica” postane poznata u domaćim i međunarodnim krugovima športskog ribolova.

Važnost kvalitetnog vodstva i dobrog rada istaknuo je čestitajući vrijednu obljetnicu gradonačelnik Goran Aladić.

Predsjednik gradskog vijeća Dražen Trcović uz sportske uspjehe istaknuo je veliku pomoć članova “Udice” u nedavnoj obrani od poplave.

Predajući priznanja zaslužnim članovima predsjednik Hrvatskog športsko ribolovnog saveza Vladimir Sever pohvalio je rad „Udice” kao jednog od najboljih športskih kolektiva u području športskog ribolova u Hrvatskoj te predložio da se za stotu obljetnicu načini monografija koja će ostati kao uspomena za nove naraštaje ribiča.

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije