Najotrovnija gljiva zelena pupavka

Najotrovnija gljiva zelena pupavka

Kiše koje su pale u posljednjem razdoblju i relativno toplo vrijeme omogućilo je rast brojnih vrsta jesenskih gljiva. Nažalost, izniklo je i niz vrsta manje ili više otrovnih.

Iskusni donjomiholjački gljivar Branko Kezerle je posebno upozorio na smrtno otrovnu zelenu pupavku, najotrovniju gljivu na svijetu koja se sada u velikim količinama nalazi i u našim šumama te panterovu muharu i uvijaču koje su također vrlo otrovne.Tu je i poznata zavodnica te mnoge vrste otrovnih pečurki koje nalazimo čak i po dvorištima i vrtovima.

Pored otrovnih i jestivih gljiva ove jeseni u šumama se nalazi i dosta šarene tvrdokoške popularnog puranovog repa, gljive koja ima dokazana anti kancerogena svojstva, a najbolje ju je konzumirati u obliku čaja.

Kezerle je upozorio da je kod determinacije gljiva potrebno brati odrasla, zrela plodišta, a također je važno znati i stanište na kojemu je gljiva ubrana.

- Sada, u drugom djelu jeseni mogu se očekivati još uvijek sunčanice, modrikače i judino uho, a uz vodu na mekim liščarima moguće su i bukovače.

Ukoliko bude nekoliko toplijih dana još se može očekivati i jesenski crni, ili hajdinski vrganj, izuzetno kvalitetna delikatesna gljiva – rekao je Kezerle.

Live stream

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije