U Đakovu održana 16. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

U Đakovu održana 16. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

KROZ PROJEKT SLAVONIJA, BARANJA I SRIJEM ULOŽENO 2,95 MILIJARDI EURA, OD TOGA 1,1 MILIJARDI EURA U OSJEČKO-BARANJSKU ŽUPANIJU

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića danas (12. siječnja 2024. godine) u Đakovu je održana 16. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, nakon Osijeka, Balog Manastira i Našica, četvrta na području Osječko-baranjske županije. Uz premijera Plenkovića, sjednici su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan i ministar zdravstva Vili Beroš, župani slavonskih županija Igor Andrović, Damir Dekanić, Antonija Jozić, Mato Lukić i Danijel Marušić, gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić, saborske zastupnice Nataša Tramišak, Marijana Balić, Ankica Zmajić i Ljubica Maksimčuk, saborski zastupnici Goran Ivanović, Robert Jankovics, Tomislav Mažar, Josip Ðakić i Pero Ćosić, gradonačelnici s područja Osječko-baranjske županije te drugi članovi Savjeta i gosti.

Središnje teme sjednice odnosile su se na regionalni razvoj kroz ulaganja na području Slavonije, Baranje i Srijema, ulaganja u poljoprivredu s osvrtom na suzbijanje afričke svinjske kuge, ostvarene rezultate i plan ulaganja u 2024. godini kroz Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara, povratak Hrvatske vojske u Beli Manastir i stvaranje preduvjeta za početak rada pripadnika Hrvatske vojske u Belom Manastiru te pokazatelji i ulaganja u razvoj kontinentalnog turizma u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

- Današnji sastanak pokazuje kontinuitet naše politike duge osam godina, s obzirom da smo nakon izbora 2016. godine rekli da će jedan od prioriteta Vlade biti fokusiran na Slavoniju. Do sada smo ostvarili gotovo 2,95 milijardi eura različitih ulaganja u regionalni razvoj, poljoprivredu, infrastrukturu, promet, vodno-komunalnu infrastrukturu, energetiku, obrtništvo, poduzetništvo i turizam te na taj način pomogli rast pet slavonskih županija. Naime, ovaj je projekt dio naše politike ravnomjernog regionalnog razvoja koji ima za cilj ne samo da dižemo Hrvatsku na razinu prosjeka Europske unije, pa i više, nego da smanjujemo razlike unutar županija i pojedinih dijelova Hrvatske. Zato mogu iskazati zadovoljstvo angažmanom resora i koordinacijom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Posebno pozdravljam našu inicijativu da se u Belom Manastiru učini još jedan povratak Hrvatske vojske, nakon što smo to napravili proteklih nekoliko godina u Vukovaru, Pločama, Sinju, Varaždinu i dijelom u Puli. Realizacija tog projekta u svojoj potpunosti očekuje se do 2026. godine pod vodstvom ministra Anušića - rekao je u uvodnom dijelu sjednice predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Naglasio je kako je najviše sredstava kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem do sada isplaćeno u Osječko-baranjskoj županiji, i to 1,1 milijardi eura, zatim Vukovarsko-srijemskoj 633 milijuna eura, Brodsko-posavskoj 337 milijuna eura, Virovitičko-podravskoj 329 milijuna eura te Požeško-slavonskoj 247 milijuna eura. Kroz mehanizam Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) središta slavonskih županija imaju alokaciju od 164 milijuna eura, što predstavlja okvir za podršku županijama i gradovima.

Nazočne je pozdravio gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić, koji je rekao kako su teme sjednice izuzetno značajne za područje istočne Hrvatske, osobito glede korištenja sredstava europskih fondova u programskom razdoblju 2021.-2027., a sve u funkciji povećanja standarda građana Slavonije, Baranje i Srijema te povratka u Hrvatsku onih koji su potražili posao u drugim zemljama, što se već događa.

Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić naglasio kako su od osnivanja Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, u proteklih gotovo sedam godina, realizirani brojni projekti, a Županija je redovito u samom vrhu po povlačenju sredstava iz fondova Europske unije.  

Podsjetio je da su realizirani strateški projekti kao što su Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće, Gospodarski centar OBŽ i Objedinjeni hitni bolnički prijem KBC Osijek, čija je ukupna vrijednost gotovo 40 milijuna eura, no ukupna dobit njihove izgradnje nadmašuje financijske vrijednosti jer su projekti donijeli i nova radna mjesta, veću kvalitetnu usluga i viši standard. Podsjetio je i na mnoge projekte u prometu, energetskoj učinkovitosti, zdravstvenoj zaštiti, izgradnji komunalne i društvene infrastrukture te drugim područjima, a čija se realizacija pomogla i poticala kroz aktivnosti Savjeta te kvalitetnom suradnjom na svim razinama, od lokalne preko županijske do nacionalne razine na čelu s Vladom i premijerom.

- Zadovoljni smo dosadašnjim rezultatima i spremni nastaviti realizaciju svih planiranih i započetih projekata, kao i novih projekata koje nam omogućava novo programsko razdoblje 2021.-2027. godine, osobito na području unaprjeđenja sustava znanosti i obrazovanja, turizma i poljoprivrede. Osobitu pozornost posvetit ćemo nastavku jačanja zdravstvenog sustava, pri čemu osobito mislim na izgradnju novog Kliničkog bolničkog centra Osijek, najveće i najvažnije investicije istočne Hrvatske. Našu pozornost ove i narednih godina usmjeravamo isto tako na završetak izgradnje I. gimnazije u Osijeku, projekt koji za sada financira Županija. Želimo otvoriti novu fazu rekonstrukcije dvorca Eugena Savojskog u Bilju, razmatramo mogućnosti novih faza Regionalnog distribucijskog centra OBŽ za voće i povrće, Gospodarskog centra OBŽ i drugih projekata - rekao je Mato Lukić.

Zahvalio je premijeru Plenkoviću i članovima Savjeta što susjednicu u Đakovu obilježile iznimno važne i aktualne teme za Osječko-baranjsku i sve slavonske županije - od ulaganja u poljoprivredu i kontinentalni turizam preko ulaganja u Vukovar do povratka Hrvatske vojske u Beli Manastir, što ima višestruko i veliko značenje ne samo za ovo područje nego za cijelu Hrvatsku.

- Osječko-baranjska županija u zadnjih gotovo sedam godina ima jasnu viziju i strategiju svog razvoja, imamo konkretne inicijative i strateške projekte, znamo kako ih želimo i možemo realizirati, i to i činimo, a u tomu imamo razumijevanje i podršku Vlade RH, na čemu i ovom prigodom zahvaljujem - poručio je Lukić.

Podpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem predstavio je projekt povratka Hrvatske vojske u Beli Manastir.

- Do 2026. godine u Beli Manastir, u novu vojarnu, doći će oko 800 vojnika, a vrijednost ulaganja je 28 milijuna eura. To je velika stvar za Baranju, koja će pozitivno utjecati i na gospodarstvo Osječko-baranjske županije, ali i pružiti sigurnosni aspekt istoku Hrvatske - naglasio je ministar obrane Ivan Anušić.

Prije sjednice Savjeta, premijer Plenković sa ministrima i suradnicima se u sjedištu Đakovačko-osječke nadbiskup sastao s nadbiskupom mons. Đurom Hranićem, a potom je posjetio gradilište nove zgrade Područnog ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad u Đakovu, projekt vrijedan oko tri milijuna eura.

Povodom dodjele UNESCO-ovih povelja hrvatskim nositeljima multinacionalne nominacije „Tradicije uzgoja lipicanaca“ koja je krajem 2022. godine upisana na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, premijer je sudjelovao na prigodnoj svečanosti u Državnoj ergeli Đakovo. Dobitnici povelja su Državna ergela Đakovo i Lipik, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek te konjogojske udruga Čepin, Slavonija, Koška i Široko Polje.

- Lijepa je prigoda da smo uoči sjednice Savjeta, danas na Ergeli Đakovo imali priliku vidjeti konje lipicance koji predstavljaju jedan dio hrvatskog kulturnog identiteta. Inače, ergela je na nacionalnu listu nematerijalnih kulturnih dobara uvrštena 2017. godine te se na taj način pridružila ostalim dobrima kojima se ponosimo, njih čak 222. Također, sjajan uspjeh ergela je polučila i na multinacionalnom zahtjevu za upis i uvrštavanje tradicije lipicanaca na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine, na čemu čestitam svima koji su doprinijeli da se ova važna aktivnost i tradicija upiše na svjetsku listu nematerijalne baštine. Sve to nam je putokaz da i dalje njegujemo prekrasne običaje uzgoja ove posebne pasmine konja koja je donijela dodatan doprinos onome što Đakovo, kao srce Slavonije nudi - kazao je Plenković.

Uoči sjednice Savjeta, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uručila je ugovor za energetsku obnovu zgrade Muzeja Đakovo, dok je ministar Marin Piletić uručio ugovore Udruzi osoba s invaliditetom Grada Požege i Županije Požeško-slavonske, Društvu multiple skleroze Virovitičko-podravske županije, Gradskom društvu Crvenog križa Valpovo i Udruzi Veličanka. Navedena četiri ugovora odnose se na sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda plus u okviru Poziva „Zaželi - prevencija institucionalizacije“. Vrijednost ugovora iznosi 5,27 milijuna eura, a kroz projekte će se zaposliti ukupno 112 osoba koji će pružati usluge pomoći za ukupno 672 osobe starije od 65 godina/osobe s invaliditetom.

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije