Inkluzivni kutak u Crvenom križu

Inkluzivni kutak u Crvenom križu

Gradsko društvo Crvenog križa Donji Miholjac od mjeseca rujna protekle godine provodi Projekt "Inkluzivni kutak – podrška djeci s teškoćama u razvoju i odraslim osobama s invaliditetom". Projekt se financira sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Odobren je u sklopu Poziva pod nazivom "Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje od 2023. do 2025. godine". Partnerske organizacije su Grad Donji Miholjac te općine Magadenovac, Viljevo i Podravska Moslavina.
- Ono što nas je potaknulo na sam razvoj programa je to da trenutno ne postoji nikakva organizirana podrška općoj populaciji osoba s invaliditetom na području Grada i susjednih općina - istaknula je psihologinja Nives Trcović, koordinatorica projekta "Inkluzivni kutak".

U Donjem Miholjcu je od 1998. do 2013. godine djelovalo Društvo invalida. Prestankom rada te udruge značajan broj osoba ostao je bez potrebne podrške. Zajednica "Vjera i svjetlo" koja djeluje pri Crkvi organizira aktivnosti za osobe s invaliditetom, no te su aktivnosti usmjerene isključivo na vjerske sadržaje. Nives Trcović ističe kao je slična situacija u pogledu djece s teškoćama u razvoju. U Donjem Miholjcu djeluje Udruga za autizam – Spectrum kao podrška roditeljima djece s autizmom te podružnica Hrvatske udruge leukemija i limfomi.
- Dio roditelja uključen je u udruge koje djeluju izvan našeg područja, a za većinu sustavna podrška nije dostupa ili uopće ne postoji - naglašava Trcović te dodaje: "Kao što i sam naziv programa govori, ciljane skupine su djeca s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom, a glavni cilj programa je pružanje podrške navedenim skupinama organiziranjem dnevnih aktivnosti i igraonice za djecu u svrhu njihove socijalne integracije, razvoja i jačanja različitih vještina koje su potrebne za njihov svakodnevni život te formiranje kluba krajnjih korisnika za međusobnu potporu i razmjenu iskustava. Važan cilj programa je i uspostava bolje ravnoteže između obiteljskih obveza obitelji djece s teškoćama u razvoju i odraslih s invaliditetom kao i sama podrška obiteljima. Trenutno je u Inkluzivnom kutku dvadeset korisnika - odraslih osoba s invaliditetom s područja Grada Donjeg Miholjca i općina Magadenovac i Marijanci. Korisnici su različitih dobnih skupina, a ono što s njima provodimo su kreativne, rekreativne, radno - okupacijske, zabavne i edukativno - informativne aktivnosti”. 
Naglašava kako će u budućnosti, uz već spomenute aktivnosti, u većoj mjeri poticati kulturni razvoj korisnika te u skladu s mogućnostima, odlaziti na različite manifestacije.

- Izrazito smo zadovoljni radom naše skupine odraslih s invaliditetom, a još nas više čini sretnim što vidimo kako sve aktivnosti koje provodimo pozitivno utječu na njihove vještine i funkcioniranje. Što se djece s teškoćama u razvoju tiče, za njih su radionice krenule kasnije zbog opremanja prostora i igraonice, te tu brojimo nešto manje korisnika, no nadamo se kako će se broj u budućnosti povećati - rekla je Trcović.

Pozvala je sve zainteresirane odrasle osobe s nekom vrstom invaliditeta kao i roditelje i obitelji djece s teškoćama u razvoju da se pridruže radu Inkluzivnog kutka. Zainteresirani se mogu javiti svakog radnog dana od 7:00 do 15:00 sati u Gradsko društvo Crvenog križa Donji Miholjac.

 

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije