Inventura aktivnosti udruge pčelara “Bagrem”

Inventura aktivnosti udruge pčelara “Bagrem”

Donjomiholjačka udruga pčelara „Bagrem” u protekloj godini brojila je 45 članova izvijestio je na godišnjoj skupštini predsjednik Zdenko Kovačević.

Spominjući aktivnosti u prošloj godini on je posebno naglasio kako je krajem 2022. obavljena dojava broja košnica što je bila referenca za 2023. te organizirana nabavka lijekova sukladno nacionalnom pčelarskom programu. Udruga je već tradicionalno sudjelovala na državnom ocjenjivanju meda koje je održano na Prehrambeno – tehnološkom fakultetu u Osijeku gdje su pčelari „Bagrema” osvojili jedno zlatno i dva srebrna odličja.Udruga je također posjetila lokalne pčelarske sajmove, te kao i svake godine sudjelovala na svim gradskim manifestacijama s posebnim naglaskom na druženju pčelara s građanima na Badnjak.

Proteklu pčelarsku godinu predsjednik je ocijenio lošom pogotovo pašu bagrema koja je potpuno zakazala. Dosta dobro su medili repica i suncokret ,ali su se površine pod tim kulturama smanjile.

Uz slabu godinu pala je i cijena meda uglavnom zbog jeftinijeg uvoznog iz Ukrajine.

Povjerenik pašnog reda Ratko Cerovečki naglasio je kako se nastavljaju problemi iz proteklih godina uglavnom vezani uz nedisciplinu pčelara prilikom prijave na pčelinje paše , ali i upozorio na činjenicu da ima sve više krađa košnica.

Zvonimir Božić se među ostalim osvrnuo na klimatske promjene koje uzrokuju i promjene u ponašanju pčela što se onda održava i na jačinu pčelinjih društava.

Od planova za slijedeću godinu predsjednik Kovačević je uz već uobičajene poslove istaknuo i jedan problem ,a to je slaba suradnja sa Županijskim savezom pčelara i njegova neaktivnost na što se osvrnuo i jedan od gostiju, predsjednik udruge „Pčela” Našice Željko Špoljarić.

On je pogotovo istaknuo probleme stacioniranih pčelara koje sa malim prinosom meda ne mogu podmiriti niti osnovne troškove dok oni koji rade u županijskom i državnom savezu sasvim lijepo žive od članarina.

Prisutne pčelare pozdravio je i gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić zahvalivši im i ovoga puta na na sudjelovanjima na gradskim događanjima te ih potaknuo da se više javljaju na gradske natječaje namijene poticanju poljoprivrede.

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije