Koncertom Martine Filjak počeo 5. Prandau festival

Koncertom Martine Filjak počeo 5. Prandau festival

Peti Prandau festival orguljaške i komorne glazbe u Donjem Miholjcu započeo je koncertom naše renomirane pijanistice mlađe generacije Martine Filjak.

Pozornost međunarodne javnosti privukla je 2009. godine kada je osvojila prvu nagradu i niz posebnih priznanja na međunarodnom natjecanju u Clevelandu, te ubrzo debitirala u najpoznatijim svjetskim dvoranama kao što su Konzerthaus u Berlinu, Musikverein u Beču i Carnegie Hall u New Yorku. Dobitnica je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, a odlikovana je redom Hrvatskog pletera za postignuća u glazbi.

Kako je izjavila za Radio Donji Miholjac njena glazbena karijera koju je započela školovanjem na Muzičkoj akademiji u Zagrebu tražila je vrlo mnogo odricanja, vremena, energije ali i financija i tek sada se, kao etablirana umjetnica, unatoč brojim obvezama osjeća sigurno i opušteno.

Martina Filjak gaji posebnu naklonost prema komornoj glazbi prije svega zbog interakcije s publikom, a nije krila svoje oduševljenje prostorom velike dvorane donjomiholjačkog dvorca gdje je posjetitelje koncerta oduševila virtuoznim i emotivnim izvedbama Bacha, Schumanna, Skrajbina te pogotovo impresivnom interpretacijom Liszta koju je prisutna publika nagradila dugotrajnim ovacijama, tako da je za kraj izvela i dodatak, Passacagliu Georga Friedrica Händela.

Umjetnica je izjavila kako unatoč pesimističkim pogledima nekih kolega na položaj klasične glazbe ona smatra kako je ovo zlatno doba klasike koja se vraća i postaje sve pristupačnija i zanimljivija širokom dijelu glazbene publike.

Martina Filjak do kraja godine ima zgusnut raspored nastupa ne samo u Hrvatskoj gdje će među ostalim nastupiti krajem godine u Osijeku izvodeći djela Dore Pejačević nego i na pozornicama u okviru orkestralnih i solističkih nastupa u Estoniji, Italiji, Portugalu i SAD-u.

U pripremi je također i novi nosač zvuka.

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije