5. PRANDAU FESTIVAL – Projekt Lazarus

5. PRANDAU FESTIVAL – Projekt Lazarus

Najavljujemo drugi koncert 5. Prandau Festivala, koji će u nedjelju, 16. lipnja 2024. godine, u dvorcu Mailáth, održati ansambl profesionalnih glazbenika pod nazivom „Projekt Lazarus“, koji na hrvatskoj i europskoj glazbenoj sceni djeluje od 2013. godine, iza čijeg se neobičnog imena krije glavni cilj djelovanja ovoga ansambla – revitalizacija hrvatske glazbene baštine i njezina kontekstualizacija u europskom kulturnom i civilizacijskom diskursu.

Program počinje u 19,30 sati prezentacijom pod nazivom „Koncertni predgovor za sve one koje žele znati nešto više o hrvatskoj glazbenoj baštini!“ kojom će se predstaviti izdavačka aktivnost Projekta Lazarus, a nastavlja se koncertom u 20,00 sati.

Na predstavljanju tiskanih izdanja s publikom će razgovarati doc. Dr. sc. Martina Mičija, Robert Palić i Darijan Ivezić, kojom prilikom će se, povodom 400. obljetnice prvotiska, predstaviti dva vrijedna notna izdanja hrvatskih skladatelja - zbirke Parnassia militia (1622.) Vinka Jelića i Madrigali concertati Gabriela Uspera za koja su nagrađeni Zlatnom poveljom Predsjednika Matice hrvatske. Također će biti predstavljena i zbirka moteta skladatelja Hieronimusa Talonusa iz Pule – Armonicus parnassus (1628.), koja je i prva suvremena transkripcija i kritičko izdanje u redakciji prof. dr. sc. Ennija Stipčevića i magistrice muzikologije Ivane Petravić.

„Projekt Lazarus“ osnovan je u okviru Hrvatskoga glazbenog centra, a idejni je začetnik i osnivač ansambla Robert Palić, član opernog ansambla Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Istraživanje, revitalizacija, promocija i prezentiranje hrvatske i europske glazbene baštine primarni su ciljevi „Projekta Lazarus“ koji se realiziraju kroz procese istraživanja nepoznate i neobrađene glazbene literature, ali i onih glazbenih spomenika visoke umjetničke vrijednosti koje su tijek vremena i nepovoljne povijesne okolnosti osudili na zaborav.

Kroz mnogobrojne projekte ansambl je između ostalog nastupio u bazilici San Giorgio Maggiore u Veneciji na VII. međunarodnom festivalu „Gaetano Callido“, na 56. Hvarskim ljetnim priredbama koncertom u katedrali sv. Stjepana u skladateljevu rodnomu Hvaru, na 59. Glazbenim večerima u sv. Donatu u Zadru, u St. Peterskirche, na 12. festivalu hrvatske glazbe u Beču, Varaždinskim baroknim večerima 2017., 2018., 2019. i 2022. te na Festivalu Seviqc 2018., 2019. i 2020. godine, u Scuola Grande di San Rocco u Veneciji, Dubrovniku, Kotoru, Zagrebu, LaValletti (Malta), Novom Vinodolskom, Trogiru, Osorskim glazbenim večerima, u crkvi Saint-Pierre-de-la-Jeune u Strasbourgu, u crkvi Dreifaltigkeitskirche u Bernu, na Prandau Festivalu u Donjem Miholjcu 2021. godine, u samoborskoj župnoj crkvi sv. Anastazije i župnoj crkvi Marije Kraljice Apostola u Zaprešiću, Preporodnoj dvorani HAZU u Zagrebu.

Kruna višegodišnjeg intenzivnog djelovanja „Projekta Lazarus“ u revitalizaciji hrvatske glazbene baštine ostvarena je na 48. Varaždinskim baroknim večerima koncertom u Franjevačkoj crkvi u Varaždinu, gdje su po prvi put u suvremenoj povijesti izvedene neke od skladbi istarskog skladatelja Francesca Sponge Uspera, krštenoga u crkvi sv. Eufemije u Rovinju 1561. godine.

Voditelj ansambla je tajnik Hrvatskoga glazbenog centra Robert Palić, umjetnički su voditelji ansambla dirigenti Darijan Ivezić i Franjo Bilić, umjetnička suradnica, pijanistica i producentica te predsjednica Hrvatskoga glazbenog centra je doc. dr. sc. Martina Mičija Palić, a uz njih osnovnu postavu ansambla „Projekt Lazarus“ čine sopranistice Tanja Rupnik, Daniela Perosa, Hana Ilčić i Petra Cik, mezzosopranistice Martina Menegoni i Nikolina Virgej Pintar, tenori Siniša Galović, Ivan Martinčić i Josip Čajko, bariton Matija Meić i bas Robert Palić. 

Darijan Ivezić | Dirigent 

Darijan Ivezić rođen je 1990. u Novskoj, gdje završava srednju glazbenu školu (2007. smjer klavir te 2009. teorijski smjer), a 2014. studij dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Uroša Lajovica.

Dobitnik je Rektorove nagrade za 2010. godinu (za autorski projekt „DuLuM“) te Dekanove nagrade 2012. godine (kao asistent dirigenta u međuakademskoj produkciji Bizetove opere Carmen). Godine 2013. na Muzičkom Biennalu Zagreb dirigira izvedbom opere Slavuj Igora Stravinskog. Od 2016. do 2019. nastavlja suradnju s Muzičkom akademijom Sveučilišta u Zagrebu kao naslovni asistent na III. Odsjeku za dirigiranje, harfu i udaraljke. U ožujku 2020. dirigira premijernom izvedbom međuakademske produkcije opere Pepeljuga Julesa Masseneta, a od 2022. glazbeni je voditelj i dirigent Hrvatske operne akademije u Varaždinu, u okviru koje u prvoj sezoni ostvaruje produkciju opere Figarov pir W. A. Mozarta.

Članom Opere Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu postaje 2013. godine, a od 2015. angažiran je kao umjetnički voditelj studija opernih uloga. U funkciji asistenta dirigenta u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu ostvario je deset opernih naslova, od kojih se ističu Sicilijanske večernje, Don Carlo, Madama Butterfly i Turandot, koncertnu izvedbu Gurre-Lieder Arnolda Schönberga i druge.

Više o Projektu Lazarus 

 

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije