Predavanje o povijesti tiskarstva u Donjem Miholjcu

Predavanje o povijesti tiskarstva u Donjem Miholjcu

Ogranak Matice hrvatske u Donjem Miholjcu organizirao je još jedno zanimljivo predavanje pod nazivom Tiskarstvo u Donjem Miholjcu, koje je održao član Glavnog odbora Matice hrvatske Stjepan Sučić.

Podsjetimo, tiskarstvo se u Slavoniji javilo u 18. stoljeću osnivanjem tiskare u franjevačkom samostanu u Osijeku 1735. Ta je tiskara gotovo 130 godina bila jedina u regiji, sve do druge polovice 19. stoljeća kada se u većim slavonskim gradovima počinju osnivati nove tiskare. Prema podacima iz 1930. godine u Slavoniji je djelovalo tridesetak tiskara u četrnaest različitih mjesta.

Jedna od značajnijih bila je tiskara Gustav i Ernest Margold osnovana u Donjem Miholjcu 1888. Tiskara Margold odigrala je važnu ulogu u razvoju tiskarstva u regiji, ali i u Republici Hrvatskoj. Djelovala je sve do 1947., a uz sitni tisak kao što su različite pozivnice, dopisnice, plakati, formulari i ostalo, imala je i nakladničku djelatnosti tako da je u njoj tiskano četrdesetak knjižnih naslova uglavnom dječje literature – priča, bajki, igrokaza, ali značajnija izdanja kao što je knjiga o Nikoli Tesli izdana 1920. godine. Iz tiskare je očuvan mali broj primjeraka knjiga, a neke od njih izložene su na samom predavanju. Istaknuta je stoga potreba digitalizacije knjiga kao i svega drugog materijala koje je tiskara i knjižara Margold izdavala i stavljala na tržište.

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije