Pola stoljeća šokačke pjesme, plesa i čuvanja tradicijskih običaja

Pola stoljeća šokačke pjesme, plesa i čuvanja tradicijskih običaja

Osamnaest kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te jedno ukrajinsko društvo iz Hrvatske sudjelovalo je na pedesetoj, jubilarnoj smotri folklora “Miholjačko sijelo”, koja je ponikla iz nekadašnjih žetvenih svečanosti.

Sijelo je ove godine imalo vrlo bogat program, a započelo je susretom pučkih pjesnika. Već tradicionalno održana je i izložba LIKROB-a te revija narodnih nošnji uz nastup domaćina i organizatora smotre Kulturno-umjetničkog društva „Matija Gubec” Donji Miholjac.

Subota je bila središnji dan sijela kada su, uz manifestaciju “Slavonija u zjenici oka”, gdje su predstavljeni stari zanati, tradicijska jela, rukotvorine i suveniri, središtem grada u svečanoj povorci prodefilirala sva društva prikazavši raznolikost nošnji, pjesme, plesa i glazbe krajeva iz kojih su došli.

Uslijedio je nastup na velikoj pozornici u Kolodvorskoj ulici, a sve sudionike, miholjčane i goste pozdravili su gradonačelnik grada Donjeg Miholjca, glavnog pokrovitelja smotre, Goran Aladić, zamjenik župana Josip Miletić i tajnik KUD-a „Matija Gubec” Nikola Herbst. Svi su oni naglasili važnost očuvanja tradicije i folklornog bogatstva koje određuje svaki narod. Na 50. sijelu predstavile su se i dječje folklorne skupine, a domaćine i goste, uz kulturno-umjetnička društva na večernjim koncertima zabavljali su TS Panonia, Miroslav Škoro i Slavonske lole. Promenadni koncert održao i Gradski puhački orkestar.

Domaćin smotre Kulturno-umjetničko društvo „Matija Gubec” Donji Miholjac osnovano je 1947. godine i danas sa sedamdesetak aktivnih članova djeluje u tamburaškim i plesnim sekcijama. Društvo ima nekoliko uvježbanih koreografija koje izvodi u originalnim nošnjama i uz pratnju na tradicijskim slavonskim instrumentima. Do sada su, uz Hrvatsku nastupali na brojnim folklornim smotrama i festivalima diljem Europe; u Njemačkoj, Francuskoj, Švicarskoj, Poljskoj, Austriji, Makedoniji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sloveniji.

Društvo je za svoj doprinos u očuvanju tradicije i kulturne baštine svoga kraja, za vrijeme bivše države kao i u Hrvatskoj nagrađivano brojnim nagradama i priznanjima od kojih vrijedi posebno istaknuti Povelju Hrvatskog sabora kulture iz 2017. godine.

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije