Uspješni čuvari tradicije i običaja

Uspješni čuvari tradicije i običaja


Kulturno umjetničko društvo „Đeram” Viljevo održalo je svoju 14. smotru foklora pod nazivom Od konoplje i lana vreća tkana. Kako i ime kaže smotra je posvećena viljevačkoj vreći, predmetu koji je u ne tako davna vremena imao svoju široku uporabnu, ali i ukrasnu vrijednost te bio i ostao znak tradicije i identiteta mjesta Viljeva, jednog od najstarijih sela Slavonije čiji prvi spomen seže u davnu 1229. godinu, iako je taj kraj bio bogat vodama i šumama bio naseljen i puno ranije.

Viljevo je od davnina bilo poznato po tkanju ne samo vreća nego i drugih predmeta koji su se upotrebljavali u kućanstvima, a kao sirovina služili su uglavnom konoplja i lan, o čemu je na otvaranju smotre, pozdravljajući domaćine i goste govorio Danko Ronta.

Smotru je otvorio načelnik općine Dominik Knežević, nekada i sam jedan od članova društva. On je istaknuo značaj svih općinskih udruga s posebnim naglaskom upravo na Kulturno-umjetničko društvo „Đeram„ koje je pravi čuvar tradicije i običaja Viljeva.

Na smotri su uz domaćina nastupila kulturno umjetnička društva „Bektež” iz istoimenog mjesta, KUD „Jasen” Šaptinovci i Kulturno umjetnička udruga „Napredak” Podravski Podgajci.

Kulturno umjetničko društvo „Jasen” njeguje izvorni i koreografirani folklor đurđenovačkog kraja. Nošnju živih boja ukrašavaju dukati i poseban tzv. bečki vez. Predsjednica KUD-a Senka Glasovac posebno se ponosi glazbenom sekcijom, ali ističe i problem nedostatka mlađih članova. Do sada su nastupali u Hrvatskoj, Poljskoj, Makedoniji i Mađarskoj.

- KUD „Bektež” iz požeške doline djeluje od 1997. i osim na folklornim sudjeluje i na ostalim manifestacijama te kao gosti na prigodnim događanjima brojnih udruga. Imamo nekoliko svojih stalnih manifestacija, pa čak i priredbu posvećenu isključivo starogradskim pjesmama - rekao je predsjednik i voditelj KUD-a Duško Bijelić.

Mještani Viljeva već su tradicionalno kao i svake godine okitili kuće i kapije vezenim ručnicima, vrećama, šlingerajima te počastili kolačima i rakijom sudionike smotre.

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije