Sjećanja na poginule branitelje

Sjećanja na poginule branitelje

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomenika poginulim braniteljima, u Donjem Miholjcu obilježena je 27. obljetnica Akcije Baranja.

- Iako se početkom proljeća 1992. godine najavljivalo primirje između srbočetničkog agresora i Hrvatske vojske, dolaskom mirovnih snaga, mi smo znali da se primirja krše, što je potvrđeno vojnim djelovanjima s lijeve strane Drave u kojima je četiri dana prije akcije Baranja poginuo branitelj treće bojne Tihomir Kamba. Otvorene provokacije neprijatelja rezultirale su zapoviješću Operativne zone da se krene u oslobađanje baranjskog trokuta cijelom linijom. Nakon prebacivanja preko Drave, ljudstva i tehnike, rano ujutro 3. travnja krenulo se u napad - prisjetio se Dragutin Lazar, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata grada Donjeg Miholjca i susjednih općina.

On je posebno naglasio visoku motiviranost vojnika koji su, unatoč primirju koje je bilo izvjesno, beskomromisno krenuli u oslobađajuću akciju, koja je nakon početnog uspjeha prekinuta, najvjerojatnije zbog tadašnjih političkih okolnosti.

Nažalost, u toj akciji poginula su četiri branitelja 3. tzv. "miholjačke bojne": Josip Vrbanić, Željko Tomić, Mirko Šimara i Mirko Culek.

- Ne dozvolimo da se žrtva onih koji su dali svoj život za domovinu zaboravi - rekao je u svom obraćanju gradonačelnik Goran Aladić.

Molitvu za sve poginule, na svečanosti kod spomenika poginulim braniteljima u Parku Matice Hrvatske, vodio je donjomiholjački župnik Josip Antolović.

Obraćajući se obiteljima poginulih i članovima udruga proisteklih iz Domovinskog rata kod spomenika palim braniteljima, kod lugarnice Medrović na baranjskom nasipu, ratni zapovjednik 107. brigade, umirovljeni brigadir Miroslav Štargl je rekao: "Vojnici kojih se danas prisjećamo poginuli su s oružjem u rukama. Žrtvujući svoj život ostvarili su svoj san - neovisnu državu Hrvatsku. Međutim, upitno je da li se to za što su se borili i ostvarilo. Na nama je i mlađim naraštajima da to i ostvarimo!"

Nakon svečanosti i odavanja počasti poginulim braniteljima 3. bojne 107. brigade HV u Podravskoj Moslavini, Donjem Miholjcu i na Baranjskom nasipu, donjomiholjački veterani pridružili su se svečanom obilježavanju akcije uz vojni protokol kod spomenika 107. brigade na lijevoj obali Drave.  

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije