Korizmeni običaji u Podravskoj Moslavini

Prikazom i blagoslovom posnih jela započela je u Podravskoj Moslavini manifestcija kojom su se prikazali korizmeni običaji i oživjele pučke korizmene pjesme. Bogato ukrašene stolove s hranom koja se jela u korizmi blagoslovio je moslavački župnik monsinjor Vladimir Škrinjarić.

- U dane korizme jela su se uglavnom jela na bazi tijesta s različitim dodacima, zatim salate od krumpira, graha, žganci i kolači koji se pripravljali bez masti - rekla je voditeljica radionica u Kulturno-umjetničkom društvu Slavonac Podravska Moslavina Silvija Pavin. U mnogim mjestima se korizmena tradicija i dalje održava. Tako je i u Čađavici gdje brojne obitelji i danas poštuju pred uskrsne običaje. Ksenija Dugaja članica KUD-a Podravina iz Čađavice podsjetila je kako su se nekada korizmena jela pripravljala uglavnom od namirnica koje su ljudi imali kod svojih kuća uključivši tu i jela od mlijeka i sira. Svoj stol je predstavila i udruga žena Cer iz Crnca koje su imale i jedan zanimljiv recept za grah knedle karakterističan upravo za to mjesto.

Nakon blagoslova stolova svi sudionici korizmenog susreta sudjelovali su na križnom putu u Crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije te na koncertu korizmenih pjesama pod nazivom "O Isuse daj da pjevam".

- Iako se pučki izričaj u sakralnoj glazbi gubi ja sam jako ponosan na žene, pogotovo one starije koje su u Podravskoj Moslavini uspjele očuvati dio crkvenih napjeva što se pjevaju ne samo u vrijeme Korizme i na Uskrs, nego i prilikom drugih vjerskih blagdana, ali i u vremenu kroz crkvenu godinu - rekao je Nikica Bošnjak voditelj moslavačkog crkvenog zbora.

Na koncertu su se predstavili KUD Slavonac Podravska Moslavina, zbor KUD-a Podravina Čađavica, zbor HKD-a Izvor Donja Motičina, Crkveni zbor Svete Marije Magdalene Sopje i Mješoviti crkveni zbor Rođenja Blažene Djevice Marije iz Podravske Moslavine.

Poslušajte ako ste propustili

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive

Please publish modules in offcanvas position.