Međunarodni dan bez batina

Danas se obilježava Međunarodni dan odgoja bez batina. Pokrenula ga je organizacija EPOCH-USA 1998. godine kao inicijativu na globalnoj razini kako bi roditelji i odgajatelji dobili potporu i edukaciju kroz koju mogu naučiti o drugačijim metodama discipliniranja djece u kojima nema tjelesnog ni verbalnog nasilja. Prva zemlja koja je zabranila tjelesno kažnjavanje djece jest Švedska. I Hrvatska je među nekoliko desetaka zemalja u svijetu koje izričitim zakonskim odredbama zabranjuju svako nasilje nad djecom. Konvencija o pravima djeteta te Obiteljski zakon Republike Hrvatske definiraju da je svaki oblik fizičkog kažnjavanja djeteta, a što uključuje i prijetnje i ponižavanje, nasilje nad djetetom.

- Nemamo pravo na nasilje, ne zbog zakona već zbog djeteta kao drugog bića koje to nasilje mora trpjeti. Djeca znaju biti neposlušna i roditelj ima dojam da udarcem brzo rješava problem, no udarcima ne govorite djetetu kako se treba ponašati – istaknula je djelatnica Centra za socijalnu skrb Donji Miholjac Gordana Badovinac. Dodala je kako su fizički zlostavljana djeca najčešće i sama agresivna prema slabijima od sebe. Pokazuju asocijalno ponašanje, javljaju se kognitivni problemi i razvojne poteškoće, sklonost depresiji i zloupotrebi droga.

- Na području Policijske uprave Osječko-baranjske evidentiran je veći broj kaznenih djela na štetu djece i maloljetnika. Najčešća su povreda djetetovih prava iz članka 177 kaznenog zakona "Zanemarivanje i zlouporaba djetetovih prava". Tijekom 2018.godine zabilježeno je 55 takvih kaznenih djela. Na području Policijske postaje Donji Miholjac evidentirano je šest takvih slučajeva – istaknuo je načelnik Policijske postaje Donji Miholjac Mario Pavin. Ono što je još u kazneno-pravnoj problematici često je kazneno djelo tjelesne ozljede. Tijekom protekle godine evidentirala su 32 takva slučaja na području PU Osječko-baranjske, od čega 3 na području donjomiholjačke Policije.

- Na sreću, kaznenih djela teških tjelesnih ozljeda na našem području nismo imali, dok je na području Policijske uprave Osječko-baranjske evidentirano 7 slučajeva, gdje su djeca bila oštećena tim kaznenim djelom – istaknuo je Pavin te pozvao građane da ukoliko primijete nasilje nad djecom da to prijave nadležnim institucijama - Policiji (putem telefona 192 i 112) Centru za socijalnu skrb ili online preko web stranice MUP-a na Red Button.  

Poslušajte ako ste propustili

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive

Please publish modules in offcanvas position.