2. Festival Put svile

U Osijeku, Đakovu i Belom Manastiru održan 2. Festival Puta svile 

PUTEM SVILE OD KULTURE I TURIZMA DO GOSPODARSKE SURADNJE

Osječko-baranjska županija bila je tijekom proteklog vikenda (14.-16. lipnja 2019. godine) domaćin 2. Festivala Puta svile, manifestacije koja simbolizira prenošenje kulturnog nasljeđa i dijalog među zemljama velikih različitosti, a ujedno potiče multilateralnu suradnju svih zemalja na ovom povijesno i opet sve važnijem međunarodnom putu. Zajedno s Ministarstvom turizma te Udrugom Festivala Puta svile koju vodi Jasna Vukas, Osječko-baranjska županija je bila suorganizator Festivala te se i na taj način uključila u obilježavanje hrvatsko-kineske godine kulture i turizma. Program se održao u Osijeku, Đakovu i Belom Manastiru, a zadovoljstvo tijekom i rezultatima Festivala iskazali su organizatori, sudionici iz Kine, Rusije, Turske Azerbajdžana, Kazahstana, Mongolije, Indije, Irana i Hrvatske te posjetitelji programa.
- Festival Puta svile je potvrdio da Hrvatska može svijetu ponuditi vrlo kvalitetne sadržaje, i to ne samo našim tradicionalnim partnerima u gospodarskom, političkom i bilo kom drugom pogledu nego i prostorno udaljenijim zemljama poput država Azije i Bliskog Istoka. To su zemlje koje su financijski nevjerojatno snažne, gospodarski razvijene, a prijateljski razmišljaju o Hrvatskoj, što trebamo koristiti. Istovremeno lijepo je upoznati dio kulture koje je sa sobom donio put Marca Pola, a Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji treba upravo takva dobra i vrlo egzotična priča. Osnivanjem Upravnog odjela za kontinentalni turizam naša je Županija uz mnoge razvojne projekte potaknula i održavanje brojnih priredbi i događanja, a ovo je jedan od takvih - rekao je župan Ivan Anušić.
Festival je otvoren u petak atraktivnim programom u dvorištu Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u osječkoj Tvrđi. Jedinstveni ambijent pružio je dodatni ugođaj sjajnim i na ovim prostorima rijetko viđenim izvedbama, na primjer derviša - mističnog plesa u izvedbi gostiju iz Turske, a svoju kulturu predstavili su i gosti iz Kine, Azerbajdžana, Kazahstana, Rusije, Indije, Irana i Hrvatske. Sličan program proveden je u subotu u prostorijama Državne ergele u Đakovu te u nedjelju u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru.
U prostorijama Rektorata Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku u subotu je održan okrugli stol na komu su sudjelovali veleposlanici Turske i Azerbajdžana, predstavnici Kine i Mongolije, Ministarstva turizma, Udruge Marco Polo, Real grupe, Kinesko-jugoistočno europske asocijacije CSEBA te Osječko-baranjske županije na čelu sa županom Ivanom Anušićem. Skup je moderirao dr. Zvonimir Stopić.
Tema Okruglog stola bila je turizam u zemljama Puta svile oslanjajući se na projekt One Belt One Road te se govorilo o strategiji privlačenja investicija u okviru Puta svile, ekonomskim benefitima turističkog povezivanja među tim zemljama, utjecaju turizma na kulturu i izazovima širenja turizma među zemljama Puta svile. Naravno, razgovor je počeo o turističkim temama, ali je proširen i na raspravu o prometnim i osobito gospodarski mogućnostima suradnje i povezivanja. Ujedno je ponovno potvrđen interes kineskih investitora za Zračnu luku Osijek i izgradnju logističkog centra, a prvi puta je najavljeno da se 2020. godine uvodi šest zrakoplovnih linija između Zagreba i šest kineskih gradova.
- Put svile je fascinantna priča. Lijepo je znati da su i generacijama prije nas postojale veze koje su povezivale svijet. Kada smo počeli razmišljati o ovom festivalu, najprije smo se sjetili svih tih gradova i zemalja kroz koje su se kretale karavane iz Azije prema Europi. I obuzme vas taj avanturistički duh, kad zamišljate koliki je to bio pothvat, i kakvo čudo su predstavljali ti divni predmeti i začini koji su stizali iz daleka. A onda shvatite da je Put svile već svuda oko vas! Papar u juhi, klinčići u kuhanom vinu, plemeniti konji, vatromet, brojevi kojima danas pišemo, čak i slavonska crna svinja, sve su to dijelovi naše kulture i naše baštine, naše svakodnevice, koji su rezultat te povezanosti koju je između Europe, Bliskog Istoka i Azije stvorio Put svile - zaključila je Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije.

Poslušajte ako ste propustili

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive

Please publish modules in offcanvas position.