28. godišnjica pada tri vojarne

28. godišnjica pada tri vojarne

16. rujna 1991. - Akcija “Vrabac” 107. brigade HV
 
Granične stražarnice, popularno nazivane karaule, Jugoslavenska narodna armija koristila je za osiguranje državne granice. U Hrvatskoj su se nalazile na granici s Mađarskom, a početkom Domovinskog rata  postaju bitna strateška uporišta JNA.

Sredinom rujna u Međimurju, Podravini i Slavoniji hrvatske snage oslobađaju niz karaula. Tako su i na području Donjeg Miholjca 16. rujna 1991. u akciji „Vrabac“ oslobođene tri.

Konkretne  pripreme za oslobađanje karaula Donji Miholjac, Viljevo i Podravska Moslavina započele su 12. rujna kada je do njih onemogućen prolazak koloni JNA od 20 kamiona i oklopnih transportera iz našičke vojarne. U oslobađanju miholjačke karaule sudjelovao je veliki broj pripadnika 107. valpovačke brigade Hrvatske vojske te pripadnici miholjačke policijske postaje.

Napad je započeo  nekoliko minuta poslije ponoći, nakon što se posada odbila predati. Žestoke borbe trajale su do jutarnjih sati kada je karaula napokon oslobođena. Tada se predala i moslavinska karaula, dok je posada viljevačke pružila manji otpor.

U pokušaju deblokade svojih snaga JNA se koristila i borbenim avionima koji su pri naletima ulazili u mađarski zračni prostor. Zbog toga je djelovala mađarska protuzračna obrana i pritom srušila čak tri jugoslavenska borbena zrakoplova.

Na koncu je zarobljeno oko 70 vojnika JNA te veća količina protuoklopnog i pješačkog naoružanja. Važnost ove akcije bila je ogromna jer je 107. brigada uspješno neutralizirala djelovanje JNA na području hrvatskih sela sa srpskim stanovništvom miholjačke općine. Brigada se pritom i  naoružala, što joj je olakšalo uspješno oslobađanje vojarni u Đakovu i Našicama.

Live stream

 

▶️ SLUŠAJTE UŽIVO

Upravo svira:

 

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

E-mail: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Redakcija: 031 631-529
Režija: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Ivan Korov i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković

Računovodstvo / Administracija: Verica Kuljovski

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije