90 godina DVD-a Črnkovci

Vatrogasci su bili i bit će uzor drugima. Nekada su dobrovoljna vatrogasna društva vodili viđeniji ljudi u selu, koji su bili pokretali cjelokupan društveni život. Imate prijatelje iz Austrije i to je dobar primjer kako treba raditi. Želim vam puno mladih članova, koje ćete educirati i nastaviti bogatu tradiciju vatrogastva - rekao je Goran Ivanović-Lac, zamjenik župana OBŽ, čestitajući svim dobitnicima vatrogasnih priznanja, na svečanoj sjednici kojom je obilježena 90. godišnjica postojanja DVD-a Črnkovci.

Davne 1927. godine, 26. lipnja, na inicijativu Imre Majdenića osnovano je Dobrovoljno vatrogasno društvo u Črnkovcima, koje se sastojalo od 15 izvršujućih članova. Dvije godine kasnije društvu pristupa seoski učitelj Stjepan Birg te kao tajnik društva svojim znanjem i zalaganjem unapređuje rad društva, kako u vatrogastvu tako i u kulturno-prosvjetnim aktivnostima - istaknuo je Željko Stanić, zapovjednik DVD-a Črnkovci. Prolazeći kroz teška razdoblja društvo se uspjelo održati sve do danas.

Početkom svibnja 1999. godine sreću črnkovačkim vatrogascima donijele su rode, koje su se gnijezdile na trafostanici u središtu sela.

"Sreli smo vatrogasce iz Republike Austrije, iz grada Lawamunda, koji su se prolazeći kroz naše mjesto zaustavili da bi slikali rode. Upoznali smo se i taj susret urodio je plodnom suradnjom između dva društva. Naši prijatelji iz Austrije, godinu dana kasnije, darovali su nam navalno vatrogasno vozilo, kojim se i danas služimo" - rekao je Željko Stanić, pozdravljajući nazočne na svečanoj sjednici, predstavnike Vatrogasne zajednice Donji Miholjac, Osječko-baranjske županije i DVD-a s kojima črnkovački vatrogasci ostvaruju dobru suradnju, a posebno goste iz Lawamunda. Uslijedila je razmjena poklona, a potom su uručena priznanja i vatrogasna odlikovanja zaslužnim članovima društva i suradnicima. 

Poslušajte ako ste propustili

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive

Please publish modules in offcanvas position.