Protiv nasilja nad ženama

Svakih 15 minuta u Hrvatskoj se fizički zlostavlja jedna žena

Centar za socijalnu skrb Donji Miholjac je u 2018. godini postupao po 98 prijava počinitelja nasilja. Od toga je 27 prijava došlo od same žrtve, a 71 od policije, dok od ostalih ustanova nije zaprimljena prijava.

Centar je 27 puta prijavio sumnju na nasilje nadležnoj Policijskoj postaji, a stručni djelatnici Centra 15 puta sudjelovali su na obavijesnim razgovorima u policiji vezano za nasilje. Od 98 zaprimljenih prijava, tijekom protekle godine, 8 prijava odnosilo se na maloljetnu djecu, 86 prijava na odrasle osobe i 3 prijave u kojima se istovremenom radilo o nasilju prema odraslima i maloljetnoj djeci. Centar je postupao u svih 98 prijava. Statistički podaci za proteklu godinu pokazuju kako su supruzi u 30 slučajeva počinili nasilje nad suprugama, a visok je i broj nasilja sina na majku, čak 9 slučajeva.

Ovi su podaci izneseni na Okruglom stolu koji je u velikoj dvorani donjomiholjačkog dvorca održan povodom obilježavanja 25. studenog -Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama pod nazivom "Nema opravdanja – odgovornost je na svima!". Raspravljalo se o problematici nasilja nad ženama, prevenciji istog iz djelokruga različitih dionika u lokalnoj zajednici te mogućnostima poboljšanja suradnje svih službi u zaštiti žena. Kao gosti - predavači te panelisti na okruglom stolu sudjelovali su stručnjaci koji se bave zaštitom žena žrtava nasilja u lokalnoj zajednici.

Gradonačelnik Donjeg Miholjac Goran Aladić pozdravio je održavanje ovakvog skupa te dodao kako teme Okruglog stola zaslužuju da ih se posebno istakne.

- Iz dana u dan svjedočimo nasilju nad nježnijim spolom i krajnje je vrijeme da se svi skupa zapitamo jesmo li i što smo uradili da do nasilja ne dođe i da ga spriječimo. Svako nasilje nad bilo kim je neprihvatljivo, pogotovo prema ženama kao nježnijem spolu, kao stupovima obitelji - istaknuo je Aladić.

Gradonačelnik je iznio poražavajuće podatke o tome kako je u Kanadi svaka deseta žena žrtva nasilja svog partnera, u SAD-u svaka šesta dok se u Hrvatskoj svakih petnaest minuta fizički zlostavlja jedna žena.
- I zbog toga svi dionici u društvu, posebno mediji, moraju promovirati nulti prag tolerancije na svako nasilje - istaknuo je gradonačelnik.

Poslušajte ako ste propustili

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive

Please publish modules in offcanvas position.