Proračun općine Magadenovac 15 milijuna kuna

Od naftne rente tri milijuna kuna

Najvažnije stavke trećeg ovogodišnjeg usklađenja proračuna općine Magadenovac su povećanje izdvajanja za energetske obnove fasada za što će se izdvojiti 540.000 kuna, povećanje sredstava za izgradnju autobusnih stajališta za deset posto, te dvadeset posto više sredstava za novorođenčad, tako da će potpore u ovoj godini za tu namjenu biti 120 tisuća kuna. U tekućoj godini, do sada je na području općine rođeno trinaestero djece, a budući da je dio rođen u obiteljima sa petero i osmero djece ukupni iznosi potpora su značajnije narasli. Od povećanih stavki u proračunu za ovu godinu treba istaknuti troškove sufinanciranja priključaka na vodovodni i plinski sustav, koji su trećim rebalansom povećani za pedeset posto, odnosno na 30.000 kuna. Podsjetimo potpore se dodijeluju još od 2009. godine.

Proračun općine Magadenovac za 2020. godinu, koji je na posljednjoj ovogodišnjoj radnoj sjednici vijeća jednoglasno prihvaćen, iznosi 15.000.000 kuna. Najveći prihodi planiraju se od poreza, kapitalnih pomoći države, županije i Europske unije te naftne rente, koja je u slijedećoj godini planirana u iznosu od tri milijuna kuna. Načelnik općine Stjepan Živković naglasio je da je proračun planiran realno te da se kao svake godine posebna pažnja poklanja mladima i najmlađima kroz razne pomoći i subvencije. Dokaz tome je i besplatan vrtić, koji je sada gotovo u potupunosti popunjen.

O rashodovnoj strani proračuna opširnije je izvijestila referentica za financije i proračun Vera Katančić. Deset posto proračuna slijedeće godine biti će izdvojeno za održavanje komunalne infrastrukture i zaštite okoliša, dok je za program izgradnje objekata komunalne infrastrukture predviđeno više od trideset posto. Za razvoj poljoprivrede i gospodarstva planirano je nešto preko milijun kuna, a za potrebe u socijalnoj skrbi milijun i tri stotine tisuća kuna. U odnosu na ovu godinu planira se značajni rast troškova vrtića koji će u 2020. narasti na oko 900 tisuća kuna.

Načelnik Stepan Živković nezadovoljan je najavljenim smanjenjem prihoda od državnog poljoprivrednog zemljišta gdje svi postupci idu u revalorizaciju. Na području općine sklopljeno je 248 ugovora o različitim oblicima raspolaganja. Očekuje se da bi smanivanje vrijednosti zemljišta po hektaru moglo općini donijeti smanjenje prihoda od 40 posto.

Poslušajte ako ste propustili

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive

Please publish modules in offcanvas position.