Miholjačka konoplja

Područje južno od rijeke Drave zemljišno je i klimatski među najpovoljnijim dijelovima Europe za proizvodnju industrijske konoplje. Upravo područje oko Donjeg Miholjca krajem devetnaestoga i početkom dvadesetog stoljeća je bilo središtem konopljarstva tada vrlo razvijene grane poljoprivrede na koju su se naslanjali obrti, ali i industrijska proizvodnja užadi, tekstila i konopljinog sjemena. Sredinom prošlog stoljeća konoplju su potisnuli naftni lobiji kroz proizvodnju plastike kao i farmaceutska industrija tako da je ta biljka gotovo nestala s naših polja. Međutim, zahvaljujući trendovima koji zagovaraju upotrebu prirodnih materijala umjesto plastike kao i proizvodnju prirodnih lijekova umjesto sintetičkih konoplja se ponovo vraća, a poslovnu priliku u proizvodnji ove biljke kao i njenu veliku vrijednost za ljudsko zdravlje prepoznao je Marinko Marušić i tvrtka Canna Mariniana. Od konoplje se danas proizvodi dvadesetak tisuća proizvoda od užadi i vreća do izolacijskih materijala u građevinarstvu. Zanimljivo je, da se od konopljinog papira proizvodi američki dolar, a konopljinih supstanci postoji i u majčinom mlijeku.

Canna Mariniana zasada proizvodi, hranu, čajeve, dodatke prehrani, a u planu je razvoj i ostalih proizvoda od konoplje koja je jedna od najprihodovnijih biljaka u poljoprivrednoj proizvodnji.

- Cilj nam je, da Donji Miholjac postane centar konopljarstva, biljke koju danas traži cijela Europa i svijet. Temelji postoje, a na nama je da uz sirovinu stvorimo i proizvode visoke dodane vrijednosti - kaže Marinko Marušić. 

Poslušajte ako ste propustili

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive

Please publish modules in offcanvas position.