Zapisnice Tomislava Livaje

Vizualni motivi vezani uz magijska vjerovanja u tradicijskoj kulturi u središtu su zanimanja mladog stručnjaka s područja edukacije likovne kulture Tomislava Livaje. Dugogodišnja istraživanja na tom području Livaja je sažeo u svojoj prvoj knjizi, zapravo proširenom magistarskom radu pod nazivom Zapisnice. Knjiga, koju je u suradnji s Narodnom knjižnicom grada Donjeg Miholjca predstavio u velikoj dvorani dvorca Mailath, svojevrstan je etnološko antropološki prvijenac s ovom tematikom i prema riječima autora početak opsežnijih istraživanja povijesno etnoloških osobitosti panonskog područja i šokačke tradicijske kulture.

Sam autor dugogodišnji je i aktivni sudionik brojnih folklornih događanja, ali i veliki kritičar svega onoga što se danas svrstava pod folklor.

- Folklor je danas doživio svojevrsnu degradaciju i svodi se na prilično bezlični folklorni amaterizam. Glazbena se svira gotovo isključivo na tamburama koje nisu izvorni folklorni instrumenti, dok su istodobno potisnuta neka od tradicijskih glazbala kao što što su trzalački žičani instrumenti; samica i ljerica ili aerofoni; gajde, svirale, razne frule i slično.

- U drugim državama tradicijski se instrumenti izučavaju na akademijama dok kod nas taj vid očuvanja glazbene baštine još uvijek nije institucionalizan - kaže Livaja.

Autor je na predstavljanju pojasnio osnove tradicijske ranoslavenske i indoeuropske ornamentike kao što je perunov, križ, paunovo pero, zatim simbole, jele, bora, blizanaca koji se još i danas iako stilizirani nalaze na narodnim nošnjama. Nažalost, mnogi od simbola se pogrešno koriste, dok se većina pod utjecajem crkve izmijenila ili stilizirala u skladu s kršćanstvom.

Poslušajte ako ste propustili

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive

Please publish modules in offcanvas position.