U Varoš na poklade

Kulturno-umjetnička udruga "Franjo Ebling" iz Svetog Đurđa i ove je godine okupila velik broj sudionika tradicionalne smotre folklora i pokladnih običaja "U Varoš na poklade". Uz domaćine, na pozornici u Mjesnom domu nastupili su Plesna skupina "Stari fijaker" iz Đakova, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo "Biseri Slavonije" Beničanci, Zavičajni klub "Žeravac" iz Slavonskog Broda i KUD "Slavuj" iz Bukevja, pokraj Velike Gorice.

- Pokladni običaji u Svetom Đurđu imaju jako dugu tradiciju. Još su se naši djedovi i bake u vrijeme poklada oblačili u maškare i pokladne svatove. U Svetom Đurđu se to kaže "mačkarali" - istaknula je presjednica KUU "Franjo Ebling" Marija Stanković.

Istaknula je i jedan ni malo ugodan običaj koji se nakon osnutka i zalaganja Udruge u potpunosti iskorijenio.

- U vrijeme poklada svi su se bojali doći u naše selo, jer su maškare imale velike šibe i udarale su koga su stigle. Ovog ne baš ugodnog običaja, na sreću svetođurđana, ali i njihovih gostiju više nema, no i dalje je tradicija da se žene maskiraju u muškarce, a muškarci u žene. Među najoriginalnijim  maskama smotre bili su kao i dosadašnjih godina bračni par Mađarić. Ove su godine bili prerušeni u sexy policajku i policajca. Zaustavljali su posjetitelje, ali i policijsko vozilo.

Smotru je otvorio županijski i gradski vijećnik Dražen Trcović. Nakon silaska s pozornice privela ga je policajka što je izazvalo veliki pljesak i smijeh nazočne publike.

Poslušajte ako ste propustili

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive

Please publish modules in offcanvas position.