Promocija obrtničkih zanimanja

Proizvodna i uslužna obrtnička zanimanja u Hrvatskoj su sve traženija. Sa željom da se takvo stanje promjeni Hrvatska obrtnička komora i županijske komore stoga su organizirale promotivnu kampanju pod nazivom Želim biti majstor. Kako bi se obrtnička zanimanja popularizirala u Osnovnoj školi Augusta Harambašića u Donjem Miholjcu prednosti obrtništva u današnjem gospodarstvu predstavili su predsjednik Udruženja obrtnika Donji Miholjac Stjepan Birović i direktor i vlasnik tvrtke Europlast Predrag Banda.

- Osim što su obrtnička zanimanja dio tradicije proizvodi ove grane gospodarstva s obzirom na kvalitetu uvijek će biti traženi i zbog toga u posljednje vrijeme plaće radnika u obrtničkim zanimanjima rastu - rekao je Birović obraćajući se učenicima završnih razreda.

Ministarstvo gospodarstva i Hrvatska obrtnička komora subvencionira stipendiranje u obrtničkim zanimanjima u iznosu do 18.000 kuna. Stjepan Birović je video prezentacijom predstavio mogućnosti obrazovanja za obrtnička zanimanja u Srednjoj školi Donji Miholjac koja u tome djelu bilježi velike uspjehe kroz inovativne proizvode i nastupe na gospodarskim smotrama putem školske zadruge.

Predrag Banda je napomenuo kako su danas, razvojem tehnologije upravo tehnička zanimanja sve traženija. U metalskim strukama najviše se traže strojobravari i CNC operateri, a vlasnik Europlasta i sam je u protekloj godini odmah iz škole zaposlio tri takva mlada radnika. Unatoč povećanju broja obrta u protekloj godini istaknut je nedostatak zvanja u elektro zanimanjima kao i majstora za popravak poljoprivrednih strojeva, automobilskih struka, limara i još nekih uslužnih zanimanja. Pogotovo brine deficit radnika u građevinskim djelatnostima.

- Budući da su obrtnička zanimanja tražena i u razvijenijim europskim zemljama odljev takvih kadrova je velik i to pogotovo na području Slavonije - rekao je Predrag Banda.

Poslušajte ako ste propustili

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr 

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!


Opširnije

© Radio Donji Miholjac

design & hosting by Medialive

Please publish modules in offcanvas position.