Priopćenje županijskog Stožera CZ OBŽ

Na području županije i dalje 7 oboljelih od koronavirusa, nema novooboljelih

Danas je u prostorijama Osječko-baranjske županije održana sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije i nakon sjednice konferencija za medije gdje su javnosti iznijete najnovije informacije.

- Preporuka nacionalnog stožera je jasna – ne zaustavljajmo život. Potrebno je poduzeti sve mjere zaštite, smanjiti nepotrebna kretanja i kontakte. Važno je napomenuti i da su na području županije otvorene ambulante za pregled osoba koje sumnjaju na zarazu koronavirusom, ali se ne vrše testiranja. Testiranja se i dalje vrše u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević - rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Goran Ivanović i dodao kako ne treba širiti paniku jer sve informacije javnost dobiva na vrijeme i sve informacije koje dolaze iz Stožera su istinite i provjerene.

- Ministar zdravstva aktivirao je treću fazu koja za KBC Osijek znači da je od danas u hitnom pogonu i pregledava i operira samo hitne pacijente. KBC postaje respiratorni centar zadužen za pet slavonskih županija i liječit će pacijente koji trebaju potpomognuto disanje odnosno respiratore. Svi lakši bolesnici liječit će se u svojim bolnicama – rekao je doc. dr. Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek.

Odluka ministra koja se odnosi na mobilizaciju za KBC Osijek znači da će ako ne bude dovoljno stručnog kadra, liječnike moći „povući“ iz drugih bolnica.

Trenutno je u KBC-u Osijek sedam pacijenata pozitivnih na koronavirus, šest bez simptoma, a jedan s blažim simptomima. Djelatnici bolnice imaju zaštitnu opremu u dovoljnim količinama, a prema potrebi istu će dostavljati nacionalni Stožer civilne zaštite.

- Očekujemo uskoro proširiti mjesta za testiranje te da ćemo do idućeg tjedna imati mogućnost testiranja i u Osijeku – rekao je prof. dr. Domagoj Drenjančević iz KBC-a Osijek.

Područni carinski ured Osijek uz granični prijelaz Bajakovo uspostavio je još tri granična prijelaza i 24-satno carinjenje, to su Stara Gradiška, Slavonski Šamac i Erdut, rekao je Berislav Leko iz carinskog ureda Osijek te dodao da su mjere poduzete s ciljem bržeg protoka roba.

- Policija postupa s ciljem sprječavanja širenja zaraze i vrši nadzor nad osobama koje krše samoizolaciju. Tijekom jučerašnjeg dana dobili smo 7 dojava od kojih je jedna bila istinita i poduzeli smo prekršajne sankcije. Za vozače kamiona uspostavili smo karantenu na području Donjeg Miholjca – istaknuo je Ladislav Bece iz Policijske uprave Osječko-baranjske županije.

Da je situacija u potpunosti pod kontrolom potvrdio je Zvonko Grgec iz Civilne zaštite Osijek i dodao kako sve mjere koje se provode su u koordinaciji s nacionalnim stožerom.

- Sve kontakte sa zaraženim osobama stavili smo pod nadzori u samoizolaciju i nadam se da se zaraza neće širiti dalje, no ne znamo za osobe koje su možda potencijalni novi nositelji zaraze. Zavod za javno zdravstvo u ovom trenutku u samoizolaciji ima 435 osoba – rekao je dr. Karlo Kožul iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Nekoliko od novih 13 uzoraka koji su poslani na testiranje, istaknuo je dr. Kožul, povezani su s oboljelima, ali dio njih nije. Nalazi se očekuju kasno večeras.

Poslušajte ako ste propustili

Kontakt info

Radio Donji Miholjac d.o.o.

Trg Ante Starčevića 5/1
31540 Donji Miholjac

Email: rdm@rdm.hr

Marketing: 031 631-834
Računovodstvo: 031 631-835
Novinari: 031 631-529
Tehničari: 031 631-199

O nama

Program RDM-a pripremaju i vode novinari, spikeri i voditelji:

Daliborka Đurišić, Ivan Korov

i Vlado Perković (glavni urednik),

tehničari-realizatori:

Zlatko Fekete i Siniša Perković.

Slušajte nas i uživajte!

Radio kojem se vjeruje!